Dustin Thao - Hallo, met Sam

Gepubliceerd op 30 november 2022 om 17:17

Het boek ‘You’ve reached Sam’ zag ik al maanden voorbij komen op Insta en TikTok, dus toen Volt Uitgeverij aankondigde dat ze dit boek gingen vertalen, wilde ik hem direct hebben. Nu ik het boek gelezen heb, kan ik alleen maar zeggen: wow. Wat een verhaal. De laatste tien pagina’s las ik huilend uit. ‘Hallo, met Sam’ krijgt van mij vijf dikverdiende sterren!

Julie verhuist met haar ouders naar Ellensburg en ontmoet op school Sam. Sam duikt op alle plekken waar Julie komt op en ze raken met elkaar aan de praat. Wat volgt is een romantische relatie van ruim drie jaar, tot de laatste maanden van de middelbare school aanbreken. Sam krijgt een ongeluk. Sam overleeft het niet. Sam’s familie en vrienden blijven gebroken achter. Julie is ontroostbaar. Wat moet ze zonder Sam? Terwijl iedereen een manier probeert te vinden om door te gaan zonder Sam, wil Julie hem niet loslaten en belt ze in een opwelling zijn nummer. Tot haar grote verbazing wordt er opgenomen…

Dit is echt zo’n verhaal dat je naar de keel grijpt, onder je huid gaat zitten en je vervolgens niet meer loslaat. Het verhaal begint als Sam al overleden is, maar door flashbacks en gesprekken ontdek je wat er met Sam gebeurd is. Hoofdstukken die zich in het nu afspelen worden afgewisseld met hoofdstukken waarin Sam nog leeft, waardoor je alle mooie momenten van Julie en Sam alsnog meekrijgt. Hierdoor voelde ik steeds meer liefde voor Sam en Julie en breekt je hart des te meer als Julie Sam langzaam los moet laten.

Het verhaal is natuurlijk een beetje magisch en hoewel het ontzettend mooi zou zijn, heb ik nog nooit iemand gesproken die echt met de doden heeft gecommuniceerd. Toch voelt het verhaal geloofwaardig en realistisch aan. Waarschijnlijk omdat de grote wens van iedereen die weleens iemand is verloren in vervulling gaat in dit boek: nog eenmaal met iemand spreken die er niet meer is. Je gunt het Julie zo dat ze op een mooie manier afscheid van Sam kan nemen: eigenlijk gun je dat iedereen die een dierbare moet verliezen.

Het verhaal laat heel mooi zien wat er gebeurt als iemand overlijdt. Hoe de roes in de week na het overlijden voelt. Hoe vriendschappen veranderen omdat er iemand mist. Hoe lastig het is over iemand te praten, maar nog lastiger om niet over iemand te praten. En hoe intens het verdriet en gemis aan kan voelen. Dit verhaal is herkenbaar voor iedereen die weleens iemand verloren heeft. Of het nu een familielid, vriend of kennis is geweest. Rouw, verdriet en gemis komen bij iedereen anders tot uiting, maar doordat er verschillende personages aan het woord komen, zie je een aantal van deze verschillende manieren. Dat maakt het verhaal heel mooi.

De ontwikkeling van Julie, om wie dit verhaal toch wel draait, is heel mooi. Mooi hoe ze van alles wegstoppen, naar dwangmatig vasthouden, naar tot slot loslaten gaat. Geholpen wordt ze hierbij door haar moeder, vrienden en collega’s. Naast dat dit boek draait om rouwverwerking, komen ook andere onderwerpen aan bod. Zo worstelen de jongeren in het verhaal met wat ze na de middelbare school willen doen (en de toelatingen en afwijzingen van bepaalde universiteiten) en draait het verhaal om vriendschap. Over alles aan elkaar vertellen, over elkaar helpen en steunen en het veranderen van een vriendschap door bepaalde gebeurtenissen die plaatsvinden in het leven. Dit alles geeft het boek een hele mooie diepere laag die je aan het denken zet.

Dustin Thao debuteert met dit boek, maar dat zou je niet zeggen. Zijn schrijfstijl is heel prettig met een mooie balans tussen dialogen, gedachtes en precies genoeg vaart. Soms worden kleine tijdssprongetjes gemaakt, maar dit komt de snelheid van het verhaal alleen maar ten goede. De gedachtes en gevoelens van Julie worden mooi omschreven en ik kon mij goed voorstellen wat zij meemaakte. Dit zorgt er (helaas) ook voor dat het boek je extra diep raakt.

Het einde heb ik huilend gelezen. Dit heb ik van meer mensen gehoord, dus wees gewaarschuwd ;) Hoewel het einde mijn hart brak, was het wel een heel mooi einde voor de personages. Mooi hoe de epiloog laat zien hoe het Julie verder vergaat (in een notendop).

‘Hallo, met Sam’ is een geweldige Young Adult die iedereen zou moeten lezen. Hoewel er verdrietige en lastige thema’s en onderwerpen worden aangesneden, kent het boek ook een flinke dosis romantiek en vriendschap. ‘Hallo, met Sam’ raakt je diep in de kern van je ziel, maar laat ook zien hoe mooi het leven kan zijn. De boodschap die ik het uit verhaal heb gehaald is: geniet van elk moment, groot of klein, met de mensen op je heen. Je weet nooit wanneer het plotseling voorbij kan zijn.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.